4 övningar som hjälper artrosknät

Min Hälsoblogg

4 övningar som hjälper artrosknät

Atros är en vanlig ledsjukdom, som ofta drabbar knäleden. Det kan bero på att ledbrosken har blivit spröd eller hård. Atros kan drabba kroppens alla leder, men är vanligast att få i knäna och i höfterna. Det drabbar alltid hela leden, men framför allt sitter det i ledbrosket. Om man drabbas av Atros i knäet så är det bra att ändå fortsätta att vara aktiv. Är du överviktigt är det bra att gå ner i vikt samt att du kan boka tid hos en sjukgymnast för att få hjälp. Det finns även övningar som du kan göra på egen hand hemma. Det är bra att lågbelasta sina leder och det innebär att man bör träna genom att gå stavgång, cyklar och simmar och låter bli att jogga eller hoppa runt. Det är även bra att träna upp styrkan i musklerna som sitter runt leden, det kan minska besvären. Sedan finns det artrosskola man kan gå för att få en bra vägledning. Nedan så får du fyra bra övningar du kan göra hemma.

Bra övningar du kan göra hemma

Övning 1: Knäböj

Detta är styrketräning för lårets fram- och baksida, samt höftsträckarmusklerna. Du utför detta genom att sätta dig ner, långsamt, utan att dunsa och så reser du dig igen. Håll knäna rakt över fötterna. Upprepa 10–15 gånger.

Övning 2: Trappgång

Detta är styrketräning för lårets fram- och baksida, vaderna och rumpan. Dessutom ger det dig knäkontroll, vilket innebär att hålls rakt över foten vid belastning. Du gör som så att du går långsamt upp med höger ben och sedan ner med samma ben igen. Kontrollera knäet. Upprepa 10–15 gånger. Upprepa samma sak med vänster ben.

Övning 3: Höftstärkaren

Detta är uthållighetsträning för höftens utsida på benet du står på. Du gör detta genom att stå på ett ben. Du kan stödja dig om du har svårt med balansen. Sedan för du det andra benet framåt, utåt, bakåt och inåt, 10 gånger i varje riktning. Vrid kroppen 90 grader varje gång du byter riktning. Du kan göra detta med eller utan gummiband, beroende på svårighetsgrad.

Övning 4: Balans

Det är bra att även öva din balans. Det gör du genom att stå och balansera på ett ben, rör det fritt hängande benet i olika riktningar för att utmana balansen.

knästöd artros

Här hittar du marknadens bästa knäskydd mot artros.